A mátrai südődiszkosz
A vasból született ízek: 5 éve a mátrai sütődiszkosz nyomában
Amikor öt évvel ezelőtt először pakoltam be a hátizsákomba a súlyos, ám formás vasdiszkoszt, még nem sejtettem, hogy ennyire meghatározó szereplője lesz az erdei kirándulásaimnak. Azóta minden túra, minden füstös, illatos tűzrakás egy közös pontban találkozik: a mátrai sütődiszkoszban készített ételben.
Ez a különleges, zárható vaskonstrukció nemcsak praktikus eszköz, de valódi élményt is kínál: úgy őrzi meg az ételek nedvességét és aromáit, ahogyan azt kevés modern sütőedény képes. Nem véletlen, hogy aki egyszer kipróbálja, ritkán tér vissza a hagyományos rácsos sütéshez.

A sütődiszkosz mai formáját Fehér Csaba, ötvösmester álmodta újra. Munkája során a tradicionális magyar formavilágot ötvözte a minőségi kézművesség elveivel, így született meg a SÜTŐDISZKOSZ márka, mely azóta országos elismerésre tett szert. A diszkosz:
-
2020-ban elnyerte a Páva Védjegy minősítést,
-
2022-ben bekerült a Fejér Megyei Értéktárba,
-
2024-ben pedig kiérdemelte a Fejér Termék Nagydíjat.
Ez a riport nemcsak Fehér Csaba munkásságát mutatja be, hanem azt is, hogyan vált ez az egyszerű, mégis zseniálisan megalkotott vasedény az én hűséges túratársammá az elmúlt fél évtizedben. Tarts velem és Csabával– ismerd meg a diszkosz történetét, és talán legközelebb te is a tűz mellé ülsz vele!
Mesélj arról, hogyan kerültél az ötvösmesterség világába! Mi inspirált, hogy ebben a szakmában próbálkozz? Milyen családi hagyományok vagy személyes élmények formálták a döntéseidet a szakma felé?
Már főiskolás koromban (eredetileg pedagógus vagyok) is készítettem fülbevalókat abból, ami éppen volt otthon: gemkapocs, küszöbsín, rézdrót és termések: ez volt a kezdet az alapanyagok tekintetében, a csoporttásnőim pedig az első vevőim… Utána jött a tűzzománc, ami már valóban ékszerré tette a munkáimat. Azután a rekeszzománcok megismerése volt az az óriási inspiráció, ami végül aztán elvitt az ötvösmesterség kitanulása felé. A rekeszzománc egy olyan csoda, amihez méltó keretet kell adni.

Honnan született az ötlet a Mátrai Sütődiszkosz elkészítésére?
Egyszer valahol láttam egy ilyen tárgyat, és azonnal megragadott. Addig nem tudtam nyugodni, amíg el nem készítettem magamnak is egyet. Egyszerűen magával ragadott: a forma, a lehetőségek. Így aztán nem csoda, hogy az elmúlt több, mint 10 évben elsősorban a SÜTŐDISZKOSZ újra-alkotásával és népszerűsítésével foglalkoztam.

Mitől különleges a te diszkoszod, mitől egyediek?
Ötvösként fontos volt számomra a sütődiszkoszt külsőleg minőségi megjelenéssel felruházni. A használati tárgy funkción túl így egy prémium kategóriás ajándéktárgy is született belőle, ami hasznos, szép, és a XXI. század kihívásainak is tökéletesen megfelel.
Energiatudatos, nagyon sokféle módon használható. Tehetjük kemencébe, parázsra, sparhelt platnijára, indukciós főzőlapra és modern konyhai sütőbe is! Utánozhatatlan ízek születnek benne a lassú párolódás és a jó záródásnak köszönhetően.
Hogyan sikerült összehangolnod a tradicionális magyar kézműves örökséget a modern dizájnnal?
A sütődiszkosz olyan kuriózum, ami egyszerre hagyományos, megújulni képes, innovatív, környezettudatos. Hajdan a magyar paraszti gasztronómiában, elsősorban a szénégetők között, fontos szerepet töltött be, mint szabadtéri, parázsra rakható főzőedény, viszont az életmód változásával csaknem feledésbe merült.
Tehát távolról sem csupán egy dísztárgyról van szó, hiszen a hagyományban is mindig együtt járt a funkció és az esztétikum. A sütődiszkosz egy ma is teljes értékű konyhai vagy túrázó eszköz, ami jó étellel lát el a mindennapokban. Családommal együtt azon dolgozunk, hogy magas szinten képviseljünk mindent, ami a termékünkhöz kapcsolódik, legyen az weboldal, közösségi csoport, grafikai megjelenés, vagy neves rendezvényeken való részvétel. Több, mint 150 mai receptet gyűjtöttünk már össze a közösségünk segítségével, és eddig 3 receptes füzetet jelentettünk meg belőlük. A FEHÉR SÜTŐDISZKOSSZAL egy nagyszerű eszköz került vissza a magyar gasztronómiába.
Mesélj a tervezési folyamatról: milyen lépéseken mész keresztül, amikor egy ötletből műalkotást varázsolsz?

Természetesen a legegyszerűbb fajta FEHÉR SÜTŐDISZKOSZ is egyedi tervezésű zsanérokkal, aprólékos, nagy részben kézi munkával készül el. Minden darabot a saját műhelyemben, egyenként tervezek meg, állítok össze, készítek el.
Az újdonságok megtervezése pedig nagyon egyszerű! Minden terv egy kérdéssel indul: …és olyat, tudsz, hogy… ? Igen! Tudok…
A megrendelő dolga ilyenkor a vágy dédelgetése a képzeletében. Az enyém pedig az, hogy vassá- rézzé formáljam, megtaláljam a funkció és az esztétikum egységét, szóval, hogy tárgyi valósággá tegyem.
Milyen speciális technikákat és anyagokat használsz a Sütődiszkosz készítése során, és miért választod őket?
Vaslemez, a díszítéshez pedig vörös és sárgaréz.
Mennyire támaszkodsz a hagyományos módszerekre, és mik azok a modern újítások, amiket behoztál a munkádba?
Készítettem természetesen már néhány olyan sütődiszkoszt, amiket régi rajzok és leírások alapján rekonstruáltam, még a régi, nyeles változatokat. Napokig formálódott a kalapácsom alatt, rengeteg munka volt. Ha ennyire autentikusan akarnék dolgozni, akkor azt senki sem tudná sem kivárni, sem megfizetni. Az a véleményem, hogy meg kell, és meg is lehet találni a középutat itt is. Sok mindent készítek kézzel, de természetesen használom a modern technika segítségét is a műhelyemben.
Hogyan írnád le a saját művészi nézőpontodat és az ötvösmesterségi munka lényegét? Milyen érzelmeket, üzeneteket szeretnél közvetíteni egyes alkotásaiddal, mi inspirál? Mik voltak a legnagyobb kihívások az alkotási folyamat során, és hogyan oldottad meg őket? Van-e olyan élmény, történet vagy felkérés, ami különösen emlékezetes számodra?

Rengeteg ilyen van, tényleg nem tudnék egyet kiemelni. Egyszerűen az az érzés, hogy egy család ünnepnapján az én munkám a "főajándék", amivel kifejezik egymásnak a szeretetet, a gondoskodást, az együttlét örömét: hatalmas energiát ad a munkához. Ott vagyunk így egy kicsit a karácsonyfák alatt, a szülinapokon, a kerek évfordulókon, meg persze "csak úgy" is, a baráti összejöveteleken. Szoktunk erre gondolni időnként, és nagyon jó érzés!
Milyen új projektek vagy innovációs irányok izgatnak mostanában, és hogyan képzeled el az ötvösmesterség és a diszkoszkészítés jövőjét?
Az, hogy ötvös szemmel nézek minden kihívásra, biztosan alapjában meghatározza a munkáimat. Az is igaz, hogy nem nyugszom sosem, és alakítom a formát, a kiegészítőket, a díszítést. Azonban, a jövő szempontjából mégsem csak ez a legfontosabb számunkra. Ez egy olyan tárgy, aminek lelke van, összehozza a családot, mindig elővehető, és végtelen lehetőségei vannak a benne készülő ételeknek.
Az innováció tehát túlmutat a tárgyon: a családommal szenvedélyesen gyűjtjük, készítjük, fotózzuk a sütődiszkoszos ételeket. Több receptes füzetet is készítettünk már, ami kapható a diszkoszok mellé. A nagy álom egy gyönyörű, képekkel és írásokkal teli "családi" sütődiszkoszos szakácskönyv elkészítése. Olyan, ami nem csak az ételekhez ad receptet, hanem az élethez is kicsit. Egyszerű praktikákkal, a jó vendéglátás titkaival, az együtt töltött idő dicséretével… Azt gondoljuk, erre nagy szükségünk van most nekünk, XXI. századi embereknek.
Mi a kedvenc diszkoszos recepted?
A káposztás tarja! Nagyon egyszerű étel: savanyú káposzta, szalonna, kolbász, sertéstarja, lilahagyma és fűszerek. Az ízek viszont olyan mennyei módon érnek össze a sütődiszkoszban, olyan harmóniában, mint sehol máshol…

Csaba fantasztikus munkáit megtaláljátok az alábbi link alatt: https://sutodiszkosz.hu/